Op deze pagina kun je alles vinden wat maar te maken heeft met de speltak Zeeverkenners. Je kunt hier lezen wat we allemaal doen en hoe de speltak in elkaar zit. Lijkt je dit wat kom dan naar ons gebouw op zaterdagen van 13.30 - 17.00 uur. De eerste drie keer zijn geheel vrij om te kijken. Dus kom gerust langs!

Wat doen Zeeverkenners?

Waterscouts zijn scouts te water. Het programma is dan ook gebaseerd op allerlei wateractiviteiten zoals zeilen, roeien en wrikken. Naast zeilen en roeien krijgen waterscouts natuurlijk ook theorieles van het zeilen en roeien, de regels op het water en EHBO. Bovendien blijft er altijd tijd over voor sport en spel met medewaterscouts.

Eens per jaar, met Hemelvaart worden door een groep binnen de Admiraliteit de bakswedstrijden georganiseerd. Alle groepen komen dan met hun bakken naar de organiserende groep. De bakken strijden tweeën halve dag lang voor de wisselprijs: de bel. Een belangrijk wedstrijdelement is de zeilwedstrijd. Daarnaast is er ieder jaar een postenspel en een roei- en/of wrikwedstrijd.

Voor de waterscouts is het zomerkamp het hoogtepunt van het jaar. De Friese Meren bieden zeer veel ruimte en vaak onstuimig weer. De zeeverkenners houden zich gedurende hun kamp aan een bepaalde locatie of trekken rond.

Werkwijze van de Zeeverkenners

Binnen de speltak zijn de Zeeverkenners verdeeld in bakken. Een bak is de bemanning van een lelievlet en bestaat meestal uit 4 tot 6 Scouts. De zeeverkenners gaan met de lelievletten zelfstandig het water op, waarbij de bootsman de leiding heeft over de vlet en de kwartiermeester deze daarbij helpt.

Door het verdelen van een speltak in bakken, leren de Zeeverkenners samen te werken en verantwoordelijkheid dragen. Immers ook op momenten dat er onenigheid is binnen de bak, zal de bootsman moeten zorgen dat de boot blijft varen.

Ook heeft elke bak heeft een naam.
De namen die wij hanteren zijn:

  • Nummer 611 heet Orca
  • Nummer 916 heet Black-Lock
  • Nummer 1108 heet Zeemeeuw

Boten

Meestal wordt er bij het varen in de zomer gebruik gemaakt van de lelivlet (we hebben ook andere waarmee wordt gevaren indien de benodigde kennis aanwezig is bij de scouts), een stalen vlet van 5,60 meter lang met 12,5 m2 zeil. Deze is uitstekend om te leren varen, omdat de vlet sterk is en door de luchtkasten onzinkbaar is. Bovendien zal de lelievlet zelden omslaan en is het dus een veilige manier om de zeeverkenners te leren zeilen en roeien.

Jaarlijkse activiteiten

De zeeverkenners gaan ook jaarlijks op kamp. Ze doen bijvoorbeeld mee met Bakswedstrijden (regionale zeil- en roeiwedstrijden) in de admiraliteit 18 "De Hanze", het Sint-Joris kamp, verschillende weekendkampen en het zomerkamp. Tijdens het zomerkamp gaan de verkenners een week op pad in een ander vaargebied dan gebruikelijk is, bijvoorbeeld op de Friese meren. Tevens wordt er een keer in de 4 jaar een Nationaal Waterkamp (NaWaKa) georganiseerd. Daar komen bijna 6000 waterscouts uit heel Nederland (en sommige andere landen) 10 dagen lang bij elkaar.

Zeeverkennerleiding

De zeeverkenners worden begeleid door het leidingteam, zelf oud-zeeverkenners die het leuk vinden om wat zij hebben geleerd door te geven aan de volgende generatie Scouts. De leiding organiseert het programma en zorgt dat de speltak goed blijft draaien. Dit doet zij door de leden de nodige instructie te geven en ontstane problemen op te lossen. Ook heeft zij een grote invloed op de sfeer binnen de speltak.

Het leidingteam bestaat uit vier leiders waarvan één teamleider de contactpersoon is en het leidingteam coördineert.

 

Interesse in de Zeeverkenners? Neem via de mail contact met ons op via het menu 'Contactgegevens'.